Karot Aldırmak

KAROT TESTİ BİNAYA ZARAR VERİR Mİ?

Binaların dayanıklılığını ölçen yöntemlerden biri olan karot testinin binalara zarar verdiği iddiası insanlar arasında endişe yarattı. Konuya ilişkin açıklama yapan İTÜ, “Söz konusu iddia gerçeklikten uzaktır. Güncel deprem yönetmeliği kapsamında yapılan çalışmalar, binaların mevcut durumunu zayıflatmaz” ifadelerini kullandı

KAROT TESTİ NEDİR?


Karot testi, binaların deprem dayanıklılığını ölçmek için kullanılan en etkili yöntemlerden birisi. Bina duvarlarından silindir şeklinde zarar vermeden delinerek alınan beton örneği, karot makineleri ile yapılıyor. Beton analiz edilirken, basınç testlerine direnç ve kalite konusunda bilgi veriyor. Deprem yönetmeliğine göre C20'nin altında kalan betonlar risk grubu taşıyor. Beton kalitesi C20’nin altında çıktığına yönelik düzenlenen rapor, ihbar kabul ediliyor ve bina için yıkım süreci başlatılıyor, hak sahipleri de konu hakkında bilgilendiriliyor.


KAROT TESTİ İÇİN NEREYE BAŞVURULUR?


Karot testi için 0850 372 72 18 ve 0554 137 59 34 numarasından profesyönel ekibimize telefon ile veya whatsapp üzerinden ulaşabilirsiniz.


BİNA RİSKLİ ÇIKARSA NE OLUR?


Karot alınıp, beton filmi çekildikten ve laboratuvar ortamında gerekli incelemeler yapıldıktan sonra çıkan rapor binanın riskli olduğunu ortaya koyarsa, bu rapor belediyeye ibraz ediliyor. Belediye gerekli incelemeyi tamamlayıp tapuya gönderdikten sonra maliklerin hanesine riskli yapı şerhi konuluyor. Riskli yapı kesinleştikten sonraki ikinci aşama ise tahliye süreci. Bu süreç de belediyeler tarafından yürütülüyor. İlçe belediyesi tüm maliklere birincisi 60 günden az, ikincisi 30 günden fazla olmamak üzere iki süre veriyor. Bu süreler bittiğinde de elektrik, su ve doğalgazı kesiliyor. Taşınmazdaki herkes tahliye edilip, can güvenliğini sağlandıktan sonra da yıkım süreci başlıyor.



0850 372 72 12 - 0554 137 59 34